قطعا تا کنون واژه ی المپیاد را شنیده اید؛ المپیاد هم درست مثل المپیک که برای محک زدن توانایی ورزشکاران در رشته های مختلف برگزار می شود، برای مقایسه توانایی های علمی دانش آموزان کشورهای مختلف دنیا برگزار می شده و تا کنون نیز به سبک و رویه ی قبل ادامه یافته است.

اگر به تاریخچه ی آزمون های علمی المپیاد در سرتاسر جهان نگاهی بیاندازیم، به یک تقارن تاریخی می رسیم که چندان هم اتفاقی نیست. سال ها پیش و در جریان جنگ جهانی دوم که کل اروپا را درگیر خود کرده بود، نخستین مسابقات ورزشی المپیک برگزار شد. همان طور که می دانید در جریان این جنگ کشورهای شرق اروپا که به بلوک شرق معروف بودند و توانایی رقابتی کمتری در حوزه ی نظامی با کشورهای پیشرفته تر مثل آلمان داشتند، برای اثبات توانایی های خود، تلاش می کردند تا با پیشی گرفتن در مسابقات ورزشی، بخشی از کاستی های خود در عرصه های تکنولوژیک را تحت تاثیر قرار داده و امید و اعتماد به نفس را در میان مردم کشورهای خود زنده کنند. بعد از پایان جنگ جهانی دوم، جهان دوره ی جدیدی از تحول را طی کرد که بعد ها جنگ سرد نام گرفت. هر چند که این بار دو طرف جنگ سرد، دو طیف از کشورها را ایجاد کرده بود.

این بار به جای اینکه رقابت های برتری جویانه در مسابقات ورزشی و زورآزمایی جسمی به رقابت گذاشته شود، هر یک از کشورها سعی می کردند تا اثبات کنند که از لحاظ علمی در چه جایگاهی قرار می گیرند.

بواسطه ی علاقه ی کشورها برای برتری در  مقایسه ی علمی، نخستین مسابقات علمی با نام المپیاد پا به عرصه ی وجود نهاد. سال ها گذشت، جنگ سرد تمام شد ، اما المپیاد های علمی جهان همچنان ادامه پیدا کرد و رفته رفته نگاه کشورهای مختلف به المپیاد هم عوض شد.

شاید این جمله کمی شعاری به نظر برسد، اما اتفاقی که امروز در دنیا می افتد، همین اشتیاق برخورداری از فضای دوستانه و در کنار آن ارتقای دستاوردهای علمی نسبت به دیگران است. این روحیه در میان برگزار کنندگان المپیادها نیز رسوخ پیدا کرده و در روش امتیازدهی کمیته ی داوری هم تاثیر گذار بوده است.

چرا المپیاد ؟

نظام سامانه ای که آموزش و پروش طرح ریزی کرده است، بر اساس سطح عمومی دانش آموزان کل کشور می باشد و قطعا پاسخگوی تمام نیازهای علمی و آموزشی دانش آموزان مستعد و علاقه مند نیست، از طرفی المپیادهای دانش آموزی در ایران در ابتدا با هدف شناسایی نخبگان جهت اعزام به مسابقات جهانی راه اندازی شد و آزمون های انتخابی به گونه ای بود که جامعه آماری خاصی از دانش آموزان در آن شرکت می کردند. ولی پس از گذشت چند سال از آغاز المپیادها و شکل گیری روال منظم برای آزمون ها، سعی شد آزمون المپیادها به گونه ای طرح ریزی شود ، که ابتدا جامعه آماری وسیع تری از دانش آموزان را به سمت خود بکشد ، تا به این ترتیب هم گزینش نخبگان دقیق تر باشد و هم بتوانند تا حدی ، ضعف نظام کلی آموزش و پرورش را برای دانش آموزان مستعد،پوشش دهند. در نهایت پس از گذشت چند سال از این تفکر  برای اینکه المپیادهای دانش آموزی از قشر خاص دانش آموزان خارج شود و بتواند در عمق بخشیدن به نظام کلی آموزش و پرورش کمک کند و برای تمام دانش آموزان علاقه مند، رشد علمی داشته باشد، مرحله اول آزمون المپیادهای دانش آموزی بیشتر رنگ و بوی کنکوری به خود گرفته و سعی شد تا حد امکان مطالب خارج از کتاب های درسی از آن خارج شده و سوالات آن به صورت مفهومی از محتوای کتاب های درسی طراحی شود ، که شباهت بسیاری با سوالات دشوار کنکور پیدا می کند، از طرفی اطلاع رسانی آزمون های المپیاد وسعت بیشتری پیدا کرد ، به خصوص در چند سال اخیر سعی شده است که دانش آموزان ، با اطلاع رسانی های مناسب ، اطلاعات خود را در درس مورد علاقه خود با دیگر دانش آموزان مستعد کشور بسنجند.

در نهایت در رابطه با اهداف المپیاد مرحله اول و دوم می توان به طور خاص چنین گفت:

هدف آمادگی برای مرحله اول المپیادها : ارتقاء سطح علمی دانش آموزان، ایجاد نقطه ی قوت در یکی از دروس برای داشتن یک برگ برنده در کنکور و در کنار آن قبولی در مرحله اول المپیاد که باعث ایجاد روحیه قوی علمی و اعتماد به نفس در دانش آموزان مستعد می شود.

هدف آمادگی برای مرحله دوم المپیادها : پرورش نخبگان کشوری ، که در کنار کسب مدال های کشوری المپیاد ؛ تضمین کننده ی آینده ی علمی دانش آموزان نخبه نیز می باشد.

برخی از مزایای المپیادی بودن :

بر مبنای مصوبه ی شورای عالی انقلاب فرهنگی امتیازات زیر به مدال آوران المپیادهای علمی کشوری و جهانی تعلق می گیرد:

* برندگان مدال طلای المپیادهای کشوری بدون شرکت در کنکور سراسری می توانند در هر رشته مربوطه و دانشگاه دلخواه به تحصیل بپردازند. همچنین بنا بر تصمیم شورای عالی انقلاب فرهنگی در خرداد ۱۳۹۱ ، امکان ادامه تحصیل دارندگان مدال طلای المپیادهای ریاضی، فیزیک و کامپیوتر در رشته های گروه پزشکی و دارندگان مدال طلای المپیادهای ادبی در تمام رشته های علوم انسانی و هنر نیز فراهم شد.

* به نمره تراز کنکور سراسری مدال آوران نقره و برنز پانزده درصد افزوده شده و سپس در رتبه بندی کنکور مورد مقایسه قرار می گیرند. این دانش پژوهان می توانند به صورت مجزا انتخاب رشته نمایند و اگر ۸۰ درصد نمره آخرین فرد پذیرفته شده در هر رشته دانشگاه را داشته باشند، امکان ادامه ی تحصیل در آن رشته دانشگاه را خواهند داشت.

* مدال آوران طلا، نقره و برنز خدمت سربازی را به عنوان سرباز نخبه و به صورت پروژه یا کارمندی طی مدت بسیار کوتاهی می گذرانند.

* تمامی مدال آوران به عضویت بنیاد ملی نخبگان در آمده و علاوه بر دریافت حقوق ماهیانه و تسهیلات ویژه مالی و اعتباری، برای انجام پروژه ها و شرکت در کنفرانس ها و همایش های علمی داخلی و خارجی مورد حمایت اعتباری و مالی بنیاد قرار می گیرند. برای اطلاع از دیگر مزایای نخبگی به سابت ملی نخبگان به آدرس www.bmn.ir مراجعه نمایید.

معرفی المپیاد:

المپیادها معتبرترین مسایقات علمی در عرصه­ی بین المللی هستند که همه ساله در رشته ­های مختلف علوم پایه و در رده­ های سنی متوسطه ۱ و متوسطه ۲ و حتی دانشگاه­ها برگزار می­ شوند.

رتبه­ های برتر این مسابقات  از بورس­ های تحصیلی بهره­ مند می­ شوند و از جایگاه علمی ویژه­ای در بین همسالان خود برخوردارند. علاوه­ بر این حضور دانش آموزان المپیادی موجب ایجاد رقابت علمی در جامعه و ارتقاء سطح سواد عمومی جامعه و بالا رفتن میانگین اطلاعات دانش­ آموختگان و تربیت افرادی مستعد، علاقه­ مند، پژوهشگر و متخصص خواهد شد ، که می­ توانندبر شاخص سرمایه­ های انسانی جامعه اثرات مثبت داشته باشند.

ورود به دانشگاه بدون شرکت در کنکور سراسری، معافیت از خدمت نظام وظیفه ، عضویت در بنیادملی نخبگان را می­توان بهترین امتیاز برای برگزیدگان کشوری المپیاد به­ شمار آورد. بعلاوه  ، آنچه اهمیت دارد این است که المپیاد آثار بسیار مهم زیر را به همراه خواهد داشت:

  • کسب افتخار در عرصه­ های جهانی و درصحنه مسابقات بین­ المللی برای کشور عزیزمان ایران و به تبع آن افزایش اقتدار ملی.
  • تشویق و ترغیب دانش­ آموزان سراسر کشور به تلاش بیشتر از طریق رقابت به منظور افزایش سطح دانش در مدارس کشور و دانشگاه­ها.
  • ارتباط و آگاهی از سطح مسائل  و مباحث بین­ المللی در رشته­ های مختلف علمی و تاثیر مثبت این آگاهی در برنامه­ ریزی های درسی و ارزیابی از استعداد و توان علمی کشور.
  • هدایت دانش­ آموزانی با استعدادهای برتر به رشته­ های علوم پایه و تاثیر مثبت در ارتقاء سطح علمی این رشته­ ها در دانشگاه­ها
  • شناسایی جوانان با استعداد و  نخبه­ ی کشور در رشته­ های علوم پایه و فراهم­ شدن امکانات هدایت و حمایت از آنان به منظور تربیت دانشمندانی درخدمت کشور.
  • تربیت دانش­ آموزانی منظم ، پرکار ، پرتلاش ، برنامه ریز و دقیق که با تکیه بر سواد و معلومات المپیادی خود توانایی کسب بهترین رتبه­ های کنکور سراسری دانشگاه­ها را خواهند داشت.

معرفی باشگاه المپیاد مجموعه مدارس سلام

باشگاه المپیاد مجموعه مدارس سلام که در راستای این اهداف تاسیس گردیده است ، با دعوت از بهترین اساتید و مشاورین المپیاد کشور ، دپارتمان­های آموزش المپیاد را ، راه ­اندازی نموده­ است .

خدمات باشگاه المپیاد مجموعه مدارس سلام :

در این مجموعه از سال ۸۵ تا کنون دانش ­پژوهان بسیاری به تحصیل و پژوهش در رشته ­های المپیاد ریاضی ، المپیاد شیمی، المپیاد نجوم، المپیاد فیزیک ، المپیاد کامپیوتر، المپیاد ادبی ، المپیاد زیست پرداخنه­ اند.

متوسطه­ ی یک :

دانش ­آموزان برتر پایه­ ی هشتم مدارس سلام ، یک روز در هفته به یادگیری مباحث علوم و ریاضی پیشرفته تر از سطح کتاب درسی می­ پردازند.

دانش ­پژوهانی که پایه­ ی هشتم عمومی باشگاه را پشت سرگذاشته اند و یا به نوعی صلاحیت حضور در دوره ­ی عمومی تابستانه­ ی باشگاه را احراز کنند ، با گذراندن هفت هفته هفته­ ای دو روز دوره­ ی المپیاد عمومی  و شرکت در آزمون انتخابی المپیاد ، شرایط حضور در رشته­ های تخصصی پایه­ ی نهم را احراز می­ کنند.

دانش ­آموزان پایه­ ی نهم از مهر ماه تا خرداد ماه هفته ­ای ۲ روز با حضور در باشگاه ، بصورت تخصصی رشته المپیاد خود را می­ آموزند. بدیهی است سایر روزهای هفته در مدرسه­ ی مبدا به آموزش درسهای عادی مشغولند.

متوسطه­ ی دو :

دانش ­پژوهانی که در متوسطه­ ی دو موفق  به راهیابی به باشگاه المپیاد می ­شوند ، تمام دروس عادی و المپیاد خود را در محل باشگاه می­ گذرانند. در این دوره ، دو روز در هفته به آموزش دروس عادی بصورت ادونس با بهترین اساتید مجموعه ی مدارس سلام ؛ و ۳ روز درهفته به آموزش المپیادی با برترین اساتید کشور می­ پردازند . بدیهی است روزهای باقیمانده در هفته به مطالعه با محتوا و برنامه­ ی مشخص اختصاص خواهد داشت.

دستاوردهای باشگاه:

این باشگاه از سال ۸۵ تاکنون موفق به آموزش بسیاری از نخبگان کشور شده که در این میان می­ توان از کسب ۲۲ مدال جهانی المپیاد، ۴۴ مدال طلای کشوری ، ۱۰۴ مدال نقره ­ی کشوری  و ۷۹ مدال برنز کشوری نام برد.

باشگاه المپیاد دخترانه :

از سال ۱۳۹۶ باشگاه المپیاد دختران شروع به کار نموده است و با برنامه­ های هماهنگ با باشگاه پسران، به شکوفایی استعداد جمعی دیگر از نخبگان خانواده­ ی سلام مشغول است . دانش­ پژوهان برگزیده در رشته­ های ریاضی، شیمی ، فیزیک ، کامپیوتر و نجوم آموزش می­ بینند. نخستین دانش آموختگان باشگاه المپیاد دخترانه موفق به کسب دو مدال طلای کشوری ، سه مدال نقره ی کشوری و سه مدال برنز کشوری شده اند . و با عنایت به حمایت الهی ، در آینده­ ای نزدیک ، درخشش این عزیزان در مسابقات کشوری و جهانی برگهای زرین دیگری به افتخارات مجموعه­ ی المپیاد خواهد افزود.